H Ιστορία του burger

Λίγα λόγια για το burger ....

Το κλασσικό χάμπουργκερ που γνωρίζουμε και αγαπάμε είναι μια αμερικανική ιδέα, σύμφωνα με το "The Hamburger: A History" του Josh Ozersky. Ωστόσο, η πραγματική ταυτότητα του δημιουργού της, εξακολουθεί να είναι ανοικτή για συζήτηση. Ας δούμε όμως κάποιες από τις κυριότερες θεωρίες περί καταγωγής του χάμπουργκερ!

Ιστορικά κείμενα αναφέρουν ότι στην Μογγολία (Κεντρική Ασία) το 1200 μχ. ο Τζέκινσ Χαν και οι πολεμιστές του, κιμαδοποιούσαν το σκληρό κρέας κάτω από τις σέλες των αλόγων τους. Ως κατακτητές μετέφεραν τις γευστικές απολαύσεις τους και τις συνταγές τους σε όλη την επικράτεια και κάπου αργότερα στην Ρωσία προστέθηκε το κρεμμύδι και το αυγό στον κιμά,κάτι που εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη.

Το τεμαχισμένο βόειο κρέας ήταν ένα δημοφιλές πιάτο στο Αμβούργο (Hamburg) της Γερμανίας τον δέκατο ένατο αιώνα. Η Μπριζόλα του Αμβούργου ήταν μία σκληρή πλάκα αλατισμένου μοσχαρίσιου κιμά, συχνά ελαφρώς καπνισμένο, ανακατεμένο με κρεμμύδια και τριμμένη φρυγανιά. Στην Αγγλία –την ίδια χρονική περίοδο- έτρωγαν «νέο φαγητό» το οποίο αποτελούταν από ψιλοκομμένο βοδινό κρέας, ξύγκι και μπαχαρικά. Έτσι κάπως άρχισε να διαδίδεται σταδιακά το Burger σ’όλη την Ευρώπη και με βάση τους Γερμανούς κ Άγγλους μετανάστες που έφευγαν από την χώρα τους για τις Ηνωμένες Πολιτείες,μεταφέρθηκε και άνθησε το προϊόν αυτό! Επίσης ήταν πολύ ταιριαστό με τους ρυθμούς της Νέας Υόρκης επειδή ήταν πλήρες τροφή και θα μπορούσε εύκολα να τρώγεται ενώ κάποιος στέκεται ή είναι εν κινήσει. Η μπριζόλα Αμβούργου μπορεί να βρεθεί και σε μενού του Delmonico της Νέας Υόρκης που τυπώθηκε το 1837.

Δεν είναι σαφές ακόμα και στις μέρες μας ποιος είναι ο υπεύθυνος για το πρώτο χάμπουργκερ. Μπορεί να είναι ο "Hamburger Charlie" Nagreen, ο οποίος λέγεται ότι πούλησε κεφτεδάκια ανάμεσα σε δύο κομμάτια ψωμιού σε μια εκδήλωση στο Seymour το 1885. Ωστόσο, πάλι το έτος 1885 κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι ο Frank και ο Charles Menches, δύο αδέρφια από το Οχάιο, πουλούσαν σάντουιτς βοείου κρέατος στο Αμβούργο της Νέας Υόρκης, διεκδικώντας την πατρότητα του χάμπουργκερ. Τέλος την πατρότητα την αποδίδουν – σύμφωνα με νεότερα στοιχεία- στον Conn Louis Lassen και στο εστιατόριο Louis Lunch στο New Haven του Connecticut. Προσπαθώντας να εξυπηρετήσει έναν ανυπόμονο πελάτη ο Lassen τα έτη μεταξύ το 1895-1900 σέρβιρε ένα μπιφτέκι ανάμεσα από δυο φέτες ψημένου ψωμιού κι έτσι γεννήθηκε το σημερινό burger!

Έπειτα υπήρχε και ο Fletcher David, ένας Τεξανός που λέγεται ότι δημιούργησε το χάμπουργκερ στα τέλη της δεκαετίας του 1880 . Ο θρύλος λέει ότι ο Fletcher έφερε, για την έκθεση ‘World’s Fair’ του 1904 στο Σαιντ Λούις, ένα παρόμοιο σάντουιτς όπου μετονομάστηκε σε "χάμπουργκερ". Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι αυτό το σάντουιτς βοείου κρέατος είχε σερβιριστεί σε απλές φέτες ψωμιού αντί των κλασσικών κυκλικών φετών, οπότε τον απορρίπτουν ως τον πρώτο δημιουργό χάμπουργκερ.

Τον Απρίλιο του 1995, ο κυβερνήτης της Οκλαχόμα διακήρυξε ότι η Τούλσα είναι στην ουσία η πραγματική γενέτειρα του χάμπουργκερ. Ο Oscar Weber Bilby λέγεται ότι δημιούργησε το πρώτο χάμπουργκερ, στην μορφή περίπου που το γνωρίζουμε σήμερα, το 1891 σε μια περιοχή που είναι λίγα χιλιόμετρα δυτικά από ότι είναι σήμερα η Tulsa.

Καταλήγουμε λοιπόν ότι το χάμπουργκερ δημιουργήθηκε πάνω στη στροφή του εικοστού αιώνα, αλλά ο Alan Rocke, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve, λέει ότι αυτό δεν είναι απόλυτα σίγουρο.

"Θεωρήθηκε ιδανικό μεσημεριανό για τα διαλείμματα των εργατών, καθώς τα χάμπουργκερ ήταν γρήγορα γεύματα που σερβίρονταν σε μικρά εστιατόρια, συχνά εγκατεστημένα κοντά σε εργοστάσια”, λέει ο Rocke.

Με την άφιξη του αυτοκινήτου και την επιθυμία για on-the-go γεύματα ήρθε η κατάλληλη στιγμή για την διάδοση του χάμπουργκερ. Το White Castle (Λευκός Πύργος) έγινε η πρώτη αλυσίδα Burger Fast Food. Ιδρύθηκε στην Wichita του Κάνσας το 1921. Η λέξη “Λευκός" επελέγη για να φύγει από την αντίληψη του κοινού ότι τα χάμπουργκερ ήταν ανθυγιεινά, εξηγεί ο Rocke, και το “Κάστρο” για να δημιουργείται η εικόνα ενός προϊόντος υψηλής ποιότητας,ΟLionel Sternberger λέγεται ότι πρόσθεσε τυρί στο μπιφτέκι στα μέσα της δεκαετίας του 1920, ενώ εργαζόταν ως μάγειρας γρήγορης δημιουργίας γεύματος στην Πασαντένα της Καλιφόρνια. και το απλό Hamburger δημιουργήθηκε το CheeseBurger.

ΟRay Kroc άνοιξε το πρώτο franchise εστιατόριο McDonald's στο Des Plaines του Illinois το 1955, δημιουργώντας την McDonald's που γνωρίζουμε σήμερα. Για να γίνει κατανοητή η δυναμική της συγκεκριμένης εταιρίας στην αμερικανική αλλά και στην παγκόσμια επιχειρηματική κουλτούρα αξίζει να παραθέσουμε την παρακάτω φράση του Tom Robbins από το Esquire το 1983: "ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική, ο Τζέφερσον την εφηύρε, ο Lincoln την ενοποίησε, ο Goldwyn την μυθοποίησε και ο Kroc την McDonadloποίησε".

Σήμερα, τα εστιατόρια της McDonalds βρίσκονται σε 119 χώρες εξυπηρετώντας καθημερινά 68 εκατομμύρια άτομα. Οι υπόλοιπες δύο αλυσίδες καταστημάτων burger που δραστηριοποιούνται παγκόσμια και την ακολουθούν σε τζίρο είναι οι Wendy's και Burger King.

Στην Ελλάδα τa Burger έγιναν ευρέως γνωστά από την Αλυσίδα Goodys που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1975 και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη μέχρι το 1981 όπου άνοιξε το πρώτο κατάστημα στην Αθήνα με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί και να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα Ελληνικά project στην Εστίαση. Αν και παλιοί πελάτες και λάτρεις του Burger Πιστεύουν ότι το πρώτο Burger Shop Φτιάχθηκε στην Γλυφάδα Αττικής, φήμη η οποία μπορεί και να ευσταθεί λόγω του γεγονότος ότι στην Γλυφάδα υπήρχαν πολλοί Αμερικάνοι Ναύτες.

Το theloBurger.gr ευχεται να έχει βάλει ένα μικρό λιθαράκι σε αυτή την μακρόχρονη ιστορία, όντας ο πρώτος αλλά και μοναδικός οδηγός εύρεσης όλων των διαθέσιμων πληροφοριών της αγοράς, που σχετίζονται με το burger στο internet. Το theloBurger.gr δίνει την δυνατότητα σε όλους τους burger - lovers και σε όσους θέλουν απλά να γεμίσουν το στομάχι τους, με αυτό το γευστικό έδεσμα, να βρούν τα τηλέφωνα ΟΛΩΝ των delivery μπεργκεράδικων που είναι καταχωρημένα στην πλατφόρμα μας και να παραγγείλουν στο κατάστημα χωρίς Καμία extra χρέωση είτε για το κατάστημα είτε για τον χρήστη. Επίσης Σε πολλά καταστήματα δίνεται η δυνατότητα να δείτε το μενού του ή έξτρα πληροφορίες και φωτογραφίες των καταστημάτων και των προϊόντων τους αλλά και σε όσα καταστήματα είναι διαθέσιμη να Κάνουν Online Παραγγελία!